Heikki Pulkkinen

Kohti talvisotaa

Tarton rauha jätti Pietarin puolustuksen ongelmat avoimiksi: Rajajoelta oli neuvostovaltion toiseksi tärkeimpään kaupunkiin parinkymmenen kilometrin matka. Inon ja Puumalan patterien hävittäminen laivareitin varrelta oli heikko korvaus valvontaoikeuden menettämisestä Suomenlahdella. Suurvalta, jolla on voimakas laivasto voisi käyttää Koiviston, Viipurin, Kotkan, Helsingin, Hangon ja Turun satamia sekä Viron puolella Tallinnaa, Paldiskia ja Hiidenmaata. Itämeren-Suomenlahden reitti muodosti houkuttelevimman merihyökkäystien neuvostovaltion sydämeen. 

Suomen satamat olivat vuosina 1919 ja 1920 Itämerellä operoivan brittilaivaston käytettävissä. Neuvotteluissa Paasikiven kanssa Stalin sanoi: "Vuonna 1919 Judenitš suoritti hyökkäyksen Suomenlahden etelärannikon kautta Leningradia vastaan. Samana vuonna Englannin laivasto teki Suomenlahden kautta, käyttäen tukikohtanaan Koiviston saarta, hyökkäyksen Kronstadia vastaan, jolloin kaksi venäläistä risteilijää upotettiin. Haluamme tehdä sellaiset yllätykset tulevaisuudessa mahdottomiksi." 

17.-12.2. 1937 ulkoministeri Rudolf Holstin Moskovan-matkan aikana marsalkka Kliment J. Vorošilov totesi hänelle, että neuvostohallituksen tulisi saada edes jonkinlainen vakuutus siitä, miten Suomi tulisi menettelemään, jos jokin kolmas valtio ryhtyisi lupaa kysymättä käyttämään sen aluetta aloittaakseen sotatoimet Neuvostoliittoa vastaan. 

Bolševikit olivat joutuneet Venäjän etujen vartijoiksi kuten jokainen Moskovaan asettunut hallitus, ja heillä oli siis jo omakohtaisia kokemuksia Suomen geopoliittisesta merkityksestä. Valvomaton Itämeren-Suomenlahden reitti oli merkinnyt vakavaa hyökkäysuhkaa Pietariin: Lenin ja komissaarit muuttivat tämän takia vuonna 1918 Pietarista Moskovaan. Uhka oli ollut ilmeinen vaikka ei toteutunutkaan. 

Keijo Korhonen: Naapurit vastoin tahtoaan,1966, 29, 32, 

Juhani Suomi: Talvisodan tausta, 1989, 29, 60, 371

JK Paasikivi: Toimintani Moskovassa ja Suomessa 1939-41, 1958, 42

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat